Dieta wątrobowa

Jest to dieta bardzo podobna to tej stosowanej w chorobach trzustki. W obu tych schorzeniach  w diecie należy ograniczyć podaż tłuszczów, które znacznie wzmagąją pracę zarówno trzustki jak i wątroby, co nasila dolegliwości bólowe

Zasady ogólne

Zaleca się przyjmowanie 5-6 małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu

Dieta powinna być lekkostrawna, wysokobiałkowa, o dużej zawartości witamin, z ograniczeniem tłuszczów

Białko zawarte w diecie jest niezbędne do regeneracji komórek, w tym także komórek wątroby

Węglowodany są dobrze tolerowane, zwłaszcza produkty zbożowe i ziemniaki

Należy ograniczyć cukry proste zawierające glukozę, lepiej tolerowana jest fruktoza zawarta w owocach, warzywach,  miodzie

Potrawy należy dusić, gotować na parze lub w folii aluminiowej, bez obsmażania na tłuszczu

Nie przyrządzać posiłków na tłuszczu, nie smażyć, nie grilować

Potrawy zagęszczać zawiesiną z mąki z dodatkiem mleka, jogurtu lub wody

Zupy należy przygotowywać na wywarach warzywnych

Warzywa i owoce powinny być podawane gotowane i rozdrobnione

 

PRODUKTY NIEWSKAZANE

  • alkohol - bezwzględnie przeciwwskazany
  • kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, napoje gazowane, coca-cola, pepsi
  • pełnotłuste mleko, pełnotłusty jogurt
  • chleb świeży jasny, świeże bułki, chleb razowy, graham, pieczywo pełnoziarniste, pieczywo z otrębami
  • smalec, słonina, olej rzepakowy, margaryny twarde
  • tłuste wędliny, boczek, salceson, pasztetowa, kabanosy, konserwy mięsne i rybne
  • tłuste mięso wołowe, wieprzowe,  baranina, kaczka, gęś, flaki,
  • tłuste ryby : węgorz, karp, łosoś, śledzie, sardynki w oleju, tuńczyk w oleju, makrela
  • ser żółty, sery topione, ser Feta, sery dojrzewające
  • jaja gotowane na twardo, jajecznica z całych jaj
  • pierogi, knedle, naleśniki, placki ziemniaczane, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
  • frytki, ziemniaki smażone, chipsy
  • kasza gryczana, pęczak, grube makarony
  • cebula, czosnek, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, groszek zielony, fasolka szparagowa, pory, kapusta, papryka
  • sałatki z majonezem, z musztardą, warzywa marynowane
  • gruszki, czereśnie, śliwki, agrest, orzechy, suszone owoce
  • torty, czekolada, batony, chałwa, lody, pączki, ciastka z kremami
  • curry, pieprz, ocet, musztarda, maggi

 

PRODUKTY ZALECANE

  • słaba herbata, herbata owocowa, kawa zbożowa,  woda niegazowana
  • mleko odtłuszczone, kefir, jogurt 0.5-1.5% tłuszczu, chudy ser biały – jeśli pacjent toleruje produkty mleczne
  • chleb pszenny, czerstwy, bułki, suchary
  • masło, miękkie margaryny w ograniczonej ilości
  • olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek
  • dżemy bez pestek, miód
  • chude wędliny, polędwica najlepiej drobiowa, chudy pasztet domowy
  • galaretki z drobiu i ryb
  • chude mięso drobiowe -kurczak indyk, cielęcina
  • chude ryby mintaj, dorsz, okoń
  • ścięte białko jaj, jajko na miękko
  • ryż, makaron nitki, płatki owsiane, kukurydziane, grysik, drobne kasze
  • marchew, pietruszka, seler, pomidor bez skóry – najlepiej gotowane lub przetarte
  • szpinak, buraki,  bardzo drobno starta surówka z jabłka i marchwi – w ograniczonej ilości
  • ziemniaki gotowane, puree
  • owoce jagodowe, winogrona – w postaci przecierów, jabłka pieczone, gotowane, banany
  • kisiele, budynie na mleku odtłuszczonym, galaretki, soki owocowe, biszkopt, piernik, keks
  • zielona pietruszka, koperek, cynamon, majeranek, wanilia, liście laurowe, ziele angielskie, kminek